Maailma parim CMS?

eelmine

  • kaups 14 a

    Milline võiks olla väga-väga hea CMS laiast maailmast, ühelt poolt väga hea kasutajaliidesega lõppkasutajale, teiselt poolt naeru suule toov developerile (mugavad arendus-laiendusvõimalused). Joomlat tean muidugi, aga selle kasutajaliides on lõppkasutajale üsna ebamugav. Pigem midagi moodsat, mugavuselt rohkem Edicy-suunda.

    Ei pea olema tasuta.
    Peab olema oma serverisse installeeritav ja php-s.

    30. oktoober 2009 - 16:57:46 · Otselink

  • tajo 14 a

    oleks selline olemas, siis vist edicyt ei teeks :)

    30. oktoober 2009 - 18:16:15 · Otselink

  • kaups 14 a

    Seda ka. :) Kasutajaliides ei peagi ilmtingimata päris nii funky olema, peaasi, et intuitiivselt mugav, ilus ja developerile meeldiv arendada. Mul on ka seniste otsingute põhjal jäänud mulje, et see nish on suht katmata terves maailmas, igaüks üritab oma pisikest toodet arendada.

    30. oktoober 2009 - 18:25:50 · Otselink

  • tajo 14 a

    kusjuures niipalju kui mingeid dev previewsid ja salajasi fotosid ja videosid näinud olen siis drupali ja joomla järgmised versioonid hakkavad jõudma sinna kus squarespace, weebly ja edicy on täna. niiet lootust on. lihtsalt nende tootetsükkel on niiiii palju pikem.

    30. oktoober 2009 - 18:32:11 · Otselink

    3

    • nende tootetsükkel on "niii palju pikem" asemel vist "niiiiiiiiiiiiiiii palju pikem" ;)

    • lähen teen paar õlut siis

    Loe kõiki

  • drupalit teeb ju mingis osas eesti kutt?

    30. oktoober 2009 - 18:53:58 · Otselink

  • Allar 14 a

    wordpress?

    30. oktoober 2009 - 19:27:19 · Otselink

  • kui drupal sinna jõuab kunagi, siis ma jätan joomise maha

    30. oktoober 2009 - 21:47:26 · Otselink

  • Scooter 14 a

    Ma ei jäta...

    30. oktoober 2009 - 23:34:17 · Otselink

  • Oleneb kust poolt vaadata.
    Saan aru, et Edicy jms. on tehtud selle mõttega, et iga kontoriinimene veebi tegemisega hakkama saaks?

    Mingi aeg paari tuttavaga testisime erinevaid vabavara cms'e ning peab tunnistama drupal on teistest peajagu üle... muidugi seda siis, kui veebivaldkonnas viitsid süveneda.

    01. november 2009 - 05:57:39 · Otselink

  • Minu arvates on parim vabavaraline cms TYPO3 - pole küll kiiresti õpitav (arendajale) aga samas väga võimekas ja piirideta kui oskad kasutada. Oma kujundusega ühendamine käib point&click meetodil (kasutades TemplaVoila laiendust) - näitad talle ära kus on menüüd ja kus sisu ja täpselt niipalju piirkondi kui soovid. Kõik mu mitte-it-inimestest kliendid on ka back-endis toimetamise selgeks saanud, uuele versioonile tulevat ka sõbralikum front-end editing peale.

    Joomla on väga omamoodi loogikaga, seda kiidavad vist rohkem pool-itimehed kellele kood võõras on. Mulle tundub ka, et Joomlale mingi oma kujunduse külgepanek on vaev ja häda, see on pigem mõeldud (modifitseeritud) valmiskujundustega kasutamiseks.

    Drupalit olen kunagi vaadanud aga miskipärast ei tekitanud vaimustust.

    Võibolla on concrete5 kasutaja lihtsuselt midagi edicy sarnast aga see sobib vaid piiratud nõudmistega lehtedele - miski kiire turunduse värk vms.

    01. november 2009 - 23:28:07 · Otselink

  • mnjaa, tavaliselt on kõige parem asi see, mille oma kätega teinud oled. ja kui sa ise oma tootesse usud, siis see pm töötab kah. seega kaups, hakka disainima ja arendama :) laiast maailmast kipub leidma vaid asju, mis on kas lihtsalt ilusad ja mugavad või siis ainult progejatele.

    02. november 2009 - 09:35:47 · Otselink

  • ise ei pole proovinud, aga kuskil räägiti, et umbraco pidi ilgelt äss cms olema. Et kõik pidi olema xml'idega lahendatud ja ma ei tea mida veel.

    02. november 2009 - 09:58:05 · Otselink

  • kaups 14 a

    devastator, ma usun, et sa ise ka ei usu, et tänapäevase tempoga on võimalik väikearendajatel sammu pidada. see aeg hakkab selgelt ümber saama, kus igal pisikooperatiivil oma cms on.

    02. november 2009 - 21:04:18 · Otselink

  • wuzz 14 a

    ilus ja mugav tähendab reeglina et ei ole funktsionaalne. väga õrn on see cms'i olemuse tasakaal. eriti corporate klientide jaoks.

    02. november 2009 - 21:15:33 · Otselink

  • Mina kes koodist eriti midagi ei tea saan wordpressiga ilusti hakkama ja suht loogiline see. Joomla seevastu on hullumaja. Loogikast on asi kaugel. Endine töökaaslane on vist sadu lehti õpetusi kirjutanud kuidas sellega kõike teha ja ise ei saa siiani aru üle 70%.

    Teisteni eriti pole juhtunud va paari kodumaise cms-i juurde ja ehk on nad õiged mõne projekti jaoks, aga pole siiani ühtegi näind mida ei peaks cutomize-ima.

    02. november 2009 - 21:27:02 · Otselink

  • Veidi teemast mööda, aga kuna veeb on täis neid "30 vajalikku pluginat et teha WordPressist CMS" postitusi ja iga list on erinev siis küsin hoopis niipidi: kas on kuskil kellelgi silma jäänud niiöedla WP bundle installikas, et WP oleks kohe peale isntalli varustet töötama kui veeb, mitte kui blogi?

    03. november 2009 - 12:57:18 · Otselink

  • mine googlesse, sitaks tutoriale

    03. november 2009 - 13:38:25 · Otselink

  • Allar 14 a

    aga ta töötabki, lihtsalt mugavuse asi on need pluginad. oleneb, mis funktsionaalsust sul vaja on etc. kõik pluginad on ikkagi optional.

    03. november 2009 - 13:38:48 · Otselink

  • Hmm.. ma eeldasin ,et olemas midagi sellist nagu Joomlale pakub RocketTheme, et nende mingien theme koos X arv pluginatega, kõik on preisntallitud ja näidis sisu sees. Et viska üles, muuda tekstid ja tuld.

    Mitte, et veeda 4h lugemaks tutoriali, mis viitam muuhulgas N arv pluginatele mis on aegunud või hoops "nüüd teise nimea all saadaval siit ainult beetana".

    Sedapidi siis.

    03. november 2009 - 16:51:21 · Otselink

  • Ma arvan et kui tahad midagi hästi teha, siis ei olegi olemas selliseid variante mis veerand tunniga valmis saavad. Tore muidugi kui keegi on ilusad pakikesed valmis teinud aga iga süsteemi normaalne kasutamine eeldab selle valdamist, ka WP puhul pead teinekord otse php koodis midagi tegema. Varem või hiljem küsib klient midagi sellist mida sinu wordpressis või joomlas vm (ja nende tuandete pluginate hulgas) ei eksisteeri ja siis pead oskama selle tekitada. Teinekord on see võimatu või mõttetult keeruline.

    Minu meelest käib normaalne veebitegemine klassikalisel moel, st enne sirgeldatakse valmis kujundus vastavalt ideele ja pannakse html-i ja sellele siis ühendatakse mootor külge. Kusjuures mootor ei tohi saada takistuseks mistahes kujunduse realiseerimisel.

    Wordpressi (ja enamasti ka Joomla) puhul käib aga asi vastupidi - otsitakse veebist sobiv theme ja heal juhul muudetakse seda mingil määral ja tõlgitakse kui vaja. See ei ole iseenesest paha praktika sest nii saab odavamalt ja klient on (vähemalt esialgu) rahul.

    Kas keegi on proovinud ise nullist wordpressi themet teha? Paras php ja html-i segapuder, vist algusaegadest sama struktuuriga.

    Ma ei ütle et WP on täiesti mõttetu, kasutan seda ise ka seal kuhu ta sobib.

    See 'mis on parim' cms on muidugi igavene teema.

    04. november 2009 - 12:39:52 · Otselink

  • wuzz 14 a

    ma teen enamvähem alati wp theme nullist. st kujunduse loomisel ei arvestata wp eripäraga. siiamaani töötab nagi iga teinegi cms.

    04. november 2009 - 13:55:09 · Otselink

  • sellesuhtes on parim cms mida sa oskad kasutada, kui mõelda sellele, et seda peab ka keegi teine kasutama , siis hakkavad hädad ja sellepärast kaups siin maailmaparimat otsibki

    04. november 2009 - 14:07:22 · Otselink

  • tfk 14 a

    Joomla pluginad on sageli vigased. Vähemalt need, mis tasuta on.

    04. november 2009 - 15:20:28 · Otselink

  • Nõus vaalasega ja no ma ise ka ikka teen ennen disaini, siis koodi ja siis istutan ta kas WP või Joomlale peale. Ja kasutan mõlemit. Olenevalt projektist ka CMS.

    04. november 2009 - 16:24:05 · Otselink

  • väiksemate asjade jaoks on kajona suht ok olnud

    04. november 2009 - 16:45:03 · Otselink

  • kaups 14 a

    Just täpselt, igal projektil omad vajadused. Ma otsin sisuhalduslahendust pigem nö. suurprojektidele.

    04. november 2009 - 16:56:39 · Otselink

  • no toksi siis otsingusse enterprise cms või enterprise content management. Lõpuks elad ikka teadmisega, et on vaja objektide jaoks 6 -te mysqli tabelit ja lihtsalt rohkem juurutada ja koolitada

    04. november 2009 - 20:47:26 · Otselink

  • kaups 14 a

    :) eks ma toksin nii ja naapidi, igal juhul rahva kogemust kuulata on hea.

    04. november 2009 - 20:53:55 · Otselink

  • wuzz 14 a

    miks eesti omad ei kõlba?

    04. november 2009 - 22:48:14 · Otselink

  • Noh tegelikult asja ise teha või kasutada mõnda mis on olemas polegi eriti vahet , kliendile tekib kasu juhul, kui ettevõte suudab ühte või teist tema teenindamiseks piisavalt efektiivselt rakendada.

    Minu arvates on kliendil vaja sisu haldamiseks püsivat vahendit ja arusaama, et see mida ta sisestab on korduvkasutatav ja tema jaoks oluline (virtuaalne) vara ja täidab tema investeeringute eesmärki ja selle TCO on mõõdetav. Edasi on juurutamine. Uue veebsaidi avamine on juurutamine, tööjõu koolitus on juurutamine jne. Kasutajaliides võib ajas muutuda , andmemudel areneda see ei muuda asja mõtet.

    Seega seniks kuni sa otsid vabavara mida sa soovid kasutada ajutiste andmete ajutiseks esitamiseks (st et samu andmeid uuesti esitades kaob andmemudeli olulisus) võidki jääda otsima ja iga suppordirequest lööb graafiku sassi.

    Oma ettevõttes lähene asjale pigem sellest küljest , et tarkvara on tasuta ja juurutamine maksab seega lase arendajatel valida platvorm ja juuruta see mis võtab rakendamiseks kõige vähem aega, juuruta jätkusuutlik andmemudel mida sa läbi aja oma klientidele pakud (ehk millega sa lood kliendile väärtust) ning seejärel võid valida sisuliselt suvalise tarkvara mis sinu andemudeliga haakub ja seda juurutada.

    Kellad ja viled saad ise juurde arendada ka siis , kui sa oled väike- või mikroettevõte (mida meil kõik euroopa mastaabis ilmselt on), aga ainult juhul, kui su andmeudel on planeeritud pikaajalisemalt kehtima, et oleks aega juurutamiseks

    05. november 2009 - 11:11:01 · Otselink

  • henk 14 a

    sai aasta poolteist tagasi ka kõvasti sarnasel teemal kaevatud ja Exacti cms jäi lõpuks peale... oleks päris omapärane olukord ilmselt muidugi konkurendi CMSi kasutada, aga samas võimalik, et tulus mõlemale poolele :) :P

    05. november 2009 - 12:43:55 · Otselink

  • wuzz 14 a

    no sauruse cms'i kasutas ka mingi vahe pool eestit

    05. november 2009 - 14:03:15 · Otselink

  • Kid† 14 a

    Erinevatest müügil olevatest datagrid komponentidest ise kokku panna?

    07. november 2009 - 18:10:16 · Otselink

  • kaups kas leidsid maailmaparema?

    18. november 2009 - 12:47:56 · Otselink

  • kaups 14 a

    @vaalas, otsimine jätkub ja proovime ka läbi mõned, siis oskab öelda. Variante on seinast seina, Liferayst Joomlani.

    18. november 2009 - 13:39:11 · Otselink

  • Allar 14 a

    aga äkki kirjutad, et mis hetkel kaalukausil on ja miks?

    18. november 2009 - 17:01:10 · Otselink

  • oxx 14 a

    hea artiklimaterjal:)

    19. november 2009 - 20:55:37 · Otselink

  • kaups 14 a

    no näis, võibolla tõesti :)

    19. november 2009 - 22:53:44 · Otselink

  • usun, et lihtsam onn otsida sama asja flashipõhist :)))

    20. november 2009 - 16:09:24 · Otselink

  • Allar 14 a

    flash on eelmise sajandi teema

    20. november 2009 - 17:50:48 · Otselink

  • Ooker 14 a

    Sa oled otsaga kahekümne teises juba?

    20. november 2009 - 20:25:31 · Otselink

  • Huvitav, mis siis 2 viimase aasta arengud on? Kes mida leidis ja mida uut vahepeal juhtunud?

    Omast kogemusest leian, et TYPO3'ga sinapeale saamine on end viimase 5 aasta jooksul igati ära tasunud ja toonud kaasa:

    - vähese koormuse kasutajatoele
    - madalad ja kindlalt planeeritud hoolduskulud veebidele
    - äärmiselt stabiilse arenduskeskkonna
    - parima võimaliku komplekti tööriistu põhipakis
    - Joomla!'lt üle tulnud kliendid kes õhkavad "sellest saan ju isegi mina aru!" :)

    Igatahes soovitan arendajatel pilk peal hoida. Saksa riik on pannud raha TYPO3 arenduse sisse ja tulemas on ka TYPO3 Government Package.

    Selles süsteemis on võimalusi, mida mujal ei osata küsidagi, aga milleta peale harjumist enam veebi toimetamist ette ei kujuta.

    21. detsember 2011 - 00:08:21 · Otselink

  • Maailma parim on see, mille oled ise valmis teinud - teiste omad on kõik kasutud.

    21. detsember 2011 - 00:23:06 · Otselink

    1

    • nii on :)

    Loe kõiki

  • kaups 12 a

    Lihtsamad asjad Wp, suurema arendamisperspektiivi ja mahuga Drupal.

    21. detsember 2011 - 01:10:30 · Otselink

    2

    • +1

    • OKIA oli ju ikka Joomla usku, mis juhtus?

    Loe kõiki

  • tajo 12 a

    kaks aastat hiljem, still rocking on edicy

    21. detsember 2011 - 01:37:14 · Otselink

  • 21. detsember 2011 - 12:37:16 · Otselink

  • drupal vs wordpress räägib esimise kahjuks tema tohutu templeidi failide kogus iga fieldi ja fieldi see asuvata itemite kohta. samuti, et kogu värk, käib läbi failide. arendajale pole eriti võimalust mõtlemiseks jäetud. erit käib närvidele see, et näiteks staatilise search fieldi jaoks on amtik soovitus samuti teha eraldi field jne...

    21. detsember 2011 - 21:33:04 · Otselink

  • -- 12 a

    Ise kasutan WPd, kõige mugavam on vast ImpressPages, mis jääb kohati nõrgaks.

    26. detsember 2011 - 20:09:33 · Otselink

  • busse 12 a

    olen ka tasuta cmssi lahendusi proovinud ja see on nagu ikka, et kui harjud WP'd kasutama, siis seda püüad kasutada ka erinevates lahendustes.
    WP sobib blogi, firma kodulehe kui ka läbusaidi koostamiseks. tasuta ja tasulisi välimusi on piisavalt, vajadusel saab ka käsitsi theme valmis kirjutada, mis küll võtab ulme aja, aga ka see on teostatav täesti.

    mis puutub pluginatesse, siis tegelikult on neid niipalju, et igaüks leiab sealt omale sobiliku. lihtsalt selle materjali läbitöötamine vöib vötta teinekord rohkem aega kui algselt oled möelnud sellele kulutada.

    30. detsember 2011 - 13:14:41 · Otselink

    3

    • Kui html on olemas (mida on sul iga template-i jaoks vaja) siis wp pisemate template-ide peale kulub maksimum tunnike.

    • tühjalt lehelt tegemine võtabki rohkem aega kui olemasoleva html template sättimine. pigem pidasin silmas tegemisel kui see pole igapäevane.

    Loe kõiki

  • Tafka 12 a

    Maailma parim CMS on ilmselt see, mida ma unes näen :). Aga võibolla tasuks vaadata mitte ainult CMS-ide, vaid ka frameworkide poole. Minu arvates on tähtis omada võimalust ise koodi kirjutada. Need kaks peaksid andma hea põhja igale soovile: CodeIgniter ja ExpressionEngine. Väga head dokumantatsioonid ja hunnik lisamaterjale õppimiseks. Miinuseks ehk see, et kood ei põhine alati viimase aja tehnoloogiatel. Aga eks see ole hind, kui soovid midagi, mida veel aastaid hiljem toetatakse.

    Lisan veel seda, et võibolla polegi see hea mõte, et teha lihtsamad asjad näiteks WP peale, keerulisemad Drupalile. Pigem ikka spetsialiseeruda ühele ning olla selles parem, kui teised (silmaringi laiendamiseks muidugi tasub testida kõike, mida kätte antakse).

    Loodan, et andis mõtteainet juurde

    30. detsember 2011 - 18:47:32 · Otselink

    3

    • +1

    • Lisaks su mõttele vaid selle, et minu arust on mõistlik tunda tehnoloogiat mitte üksikut tööriista. Tööriistadel on kombeks iganeda.

    Loe kõiki

eelmine