Freelance hinnakiri

  • wckd 14 a

    Hop,

    Huvipärast küsiks - kas kohalikel vabakutselistel veebi- / trükitreialitel (ideaalis - "kujundajatel") on kujunenud praegusele olukorrale vastav "hinnakiri"? Või miskine umbkaudne (reaalse) töötunnihind?

    Ma ei pea siinkohal silmas "Üks bänner - 500 EEK / logo - 1000 EEK" numbreid...

    Tänud!

    07. jaanuar 2010 - 01:25:20 · Otselink

  • wckd 14 a

    -

    07. jaanuar 2010 - 01:28:15 · Otselink

  • ints† 14 a

    huvitava stiiliga huvitav küsimus: kas treialitel on "hinnakiri"? (miks nii halvustav toon vabakutseliste disainerite osas? treial?, kujundaja ja hinnakiri jutumärkides)
    Vastus: Jah on küll!

    Mida on mõeldud hinnakirja all, kui konkreetne logo tegemise hind ei lähe hinnakirja alla?

    07. jaanuar 2010 - 01:34:53 · Otselink

  • morca† 14 a

    500 EEK logo ja 1500 EEK veebikujundus
    olenemata töö mahust jms,
    ning muud kellad ja viled saab kauba peale tasuta (H)

    07. jaanuar 2010 - 07:48:38 · Otselink

  • Luix 14 a

    mõttekam on alati varuga raha võtta, muidu saad (disainer) tillist nagu kogemus näitab:)

    07. jaanuar 2010 - 09:54:31 · Otselink

  • morca† 14 a

    selgituseks oma eelnevale kommentaarile juurde, et nii teevad paljud "algajad" ja oma tööd "mitte väärtustavad" disainerid, va mina :)

    07. jaanuar 2010 - 10:24:17 · Otselink

  • Ooker 14 a

    Ta pidas vist silmas keskmist tunnihinda.

    07. jaanuar 2010 - 10:30:09 · Otselink

  • morca† 14 a

    keskmisest freelancerite tunnihinnast ja töö kiirusest ei tea ma näiteks suurt midagi - tean vaid enda oma :)

    teiste tehtud tööde kvaliteedi osas on vast pixlis olesklejatel kõigil oma hinnang olemas ja mõnele meeldivad ka nn "koledad" asjad, mis on nende arust ühtlasi siis ka kvaliteetsed. kõik sõltub inimese stiilitunnetusest ja eks igaüks tunneb lihtsalt ära, mis on tema jaoks IN ja mis OUT ja kui ta ei tunntagi seda ära, siis palju õnne ja WELCOME TO ESTONIA :)

    07. jaanuar 2010 - 10:46:53 · Otselink

  • Laurits 14 a

    Tea ... see pigem rohkem selline enese analüüsi teema ole. Kindla hinnakirjaga võid tihtilugu ise vastu pükse saada. Pead ikka mõtlema mis tasemel oled ja kui mahukas on projekt, muidugi enda jaoks võid asja lihtsamaks teha, kui mõtled X summa /tunnis ja siis lähtud sellest X-st. Suht väldin ise sellist asja logo 500 kujundus 1500.- Minu enda jaoks on asjad vaikselt juba aastatega paika loksunud ja mis peamine see toimib.

    See kui hea kui sitt keegi on seal mängivad paljud asjad rolli. Me kõik vabakutselised oleme kuskilt alustanud ja kõik parajalt sitad olnud. Ja suht joppamise asi ka ole millise projekti otsa parasjagu prantsatad. Võid teha super-sex-ooosooom kujunduse kui klient sõidab sulle molli ja ütleb mis jura sa teed. Jah siin juba tuleb mängu see kui hea suhtleja ja müügimees sa oled ja suudad enda HEAD tööd põhjendada. Aga tihtipeale klient on äss ja sina obeid.

    07. jaanuar 2010 - 12:03:19 · Otselink

  • Mihkel 14 a

    tunnihind on mõistlik välja mõelda jah. arvuta kokku oma elamis/töötamiskulud kuus + lisa natuke varu ja jaga see summa kuu töötundide vahel. maksud juurde ja ongi valmis. Kui vähegi jalad maas mõelda siis tuleb see hind kindlasti odavam kui enamike agentuuride hinnad, niiet konkurentsieelis olemas nagu naksti.
    kindlasti kasuta mingit taksomeetrit (vabavaralisi veebi- ja muidu appe on hulgim), selle tulemuste järgi oskad edaspi hinnapakkumisi nii teha, et tillist ei saaks.

    07. jaanuar 2010 - 17:07:54 · Otselink

  • Veebide puhul on tavaks saanud ikka iga projekti puhul koostada eraldi ka pakkumine, mis sisaldab hinda. Siiani on kõik tööd väga erinevad olnud ning seega hinnad erinevad.

    07. jaanuar 2010 - 21:22:39 · Otselink

  • ints† 14 a

    kas tõesti ostab tänapäeval keegi veel tunnihinna alusel? Siis peab küll suur usaldus tegija vastu olema ja tegija peab ennast tõestanud olema.
    Tegelikult küll ostetakse tunnihinda, aga see on siiski projekti maksumusena esitatud.

    Või keegi teeb nii ka, et: Palju veeb maksab? 15000 EEK, aga kuna ma siin projekti lõpus mõtlesin, et selle mooduli progesin ümber ja nüüd mul läks 1.7x rohkem aega, siis tegelikult olete võlgu nüüd 25500 :)

    08. jaanuar 2010 - 09:29:47 · Otselink

  • Laurits 14 a

    Sa ei pea enda tunnihinda välja hõikama... tunnihind on su enda jaoks mugav arvutada mingi projekti tasuvust välja.

    08. jaanuar 2010 - 10:32:31 · Otselink

  • ints sul on tunnid ja on eelarve mille eest saab teatud osa tunde , jaga kõik tegevused ja võimalused päevasteks või väiksemateks juppideks ning hakake kliendiga vaatama mis mahub eelarvesse mis on mõtetu ja mida võib pärast juurde teha.

    08. jaanuar 2010 - 13:27:32 · Otselink

  • Mihkel 14 a

    enda jaoks on tunnihind ikka väga vajalik asi just projekti maksumuse arvestamiseks, hea kliendile öelda ka. ma usun et igal vähegi firma moodi asjal on tunnihinnad paigas. ja neid kliente leidub küll, kes hinnapakkumist ei küsi ja pärast kulunud tundie alusel maksavad, aga eks nad muidugi vähemuses :)

    08. jaanuar 2010 - 16:25:45 · Otselink

  • wckd 14 a

    Küsimus polnud üldse sihilikult halvustavalt mõeldud.. Üritangi leida enda jaoks seda keskmist/baas X-summat/tunnis, mida siis vastavalt (muu seas eneseanalüüsi tulemuste põhjal) lihvida... ilma, et endale kohe käru keeraks. Mingi ettekujutuse annaks ka umbkaudsed agentuuride hinnad (à la "disaineri töötund - ###.- / flash töö tund - ###.- / jne.").

    Ok, logo puhul on tõenäoliselt keeruline (kui mitte võimatu) maksumust arvutada millegi muu, kui konkreetse kliendi ning töö tulemuse tähtsuse järgi (mõnele MTÜ'le/FIE'le vms. on logo enamasti vähem väärt, kui nt. mõnele suurettevõttele alustava tütarettevõtte logo jne.). Samas aga veebi/trüki puhul on minumeelest üpris saavutatavad enam-vähem reaalsed ajakulu kalkulatsioonid.. Küsimus on selles, et (kaudselt) milliste numbritega neid kalkulatsioone edasi töödelda :) Mängu tulevad muidugi ka samad faktorid, mis logo puhul, aga see selleks. Lisaks veel on iga teine töö puhtalt kliendi hoidmiseks või "erilahendus" vms., mis eeldab täiesti individuaalset hinnangut. Aga, jah - kuskil peab mingisugune orienteeruv baashinnakiri peidus olema :P

    Selgituseks veel, et plaan ei ole alustada vabakutselisena (et ehk tulevikus töölisena jätkata), pigem vastupidi. Palgatöölise põli ei tundu enam kuigivõrd atraktiivne.

    Sai segane tekst küll aga krt vaadake mis kell ka on :P

    09. jaanuar 2010 - 05:54:05 · Otselink

  • Scooter 14 a

    "Selgituseks veel, et plaan ei ole alustada vabakutselisena (et ehk tulevikus töölisena jätkata), pigem vastupidi. Palgatöölise põli ei tundu enam kuigivõrd atraktiivne."

    Wicked!

    09. jaanuar 2010 - 14:10:09 · Otselink

  • Kustutatud 14 a

    Minu jaoks määrab hinda ka töö ise - olen enda tavalist hinda langetanud põnevatele projektidele, kus raha veel palju ei liigu, ikka kõvasti. Mõnele kliendile, kelle ideoloogia ja nägemus on peale nädala pikkust konsultatsiooni ikka veel lapsekingades, olen öelnud ka teadlikult mõned korrad sellise hinna, et kliendist lahti saada.
    Ärge siin valesti aru saage - ma pean suureks osaks enda tööst ka kliendi teavitamist disainiprotsessist kui sellisest. Kui kliendile ikka kuidagi pähe ei mahu, et asjad ei ole "viskan valmis, teen kähku ja homseks oli vaja", siis pigem valin vähemtulusa ja kainema mõistusega kliendi.

    Head klienti hoian "iga hinna" eest, siinjuures ei ole raha üldse nii oluline kui koostöö. Ma tunnihinda ise väga ei arvestagi, kui üldist töökoormust - tunduvalt meeldivam on kliendiga maha istuda mõneks tunniks, asjad lahti rääkida ja asjast selge visioon saada. Sedaviisi saab üsna reaalse ülevaate sellest, mis töö ees ootab ja klient üsna konkreetse hinnapakkumise. Üritan tavaliselt kohe selgeks teha, et klient oma peas asja võimalikult läbi mõtleks ja annan ka tavaliselt juhtnööre, mis suunas mõelda.

    Tunnihinna toon siis sisse, kui kliendil mõned viimase hekte ideed tekivad, et teeks veel "midagi kusagile" juurde.

    09. jaanuar 2010 - 14:16:09 · Otselink

  • um ... mis siin niiväga keerulist? alustaks sellest, et mis sa enda kuu sissetulekuks hindaks? võtame ümmarguse numbri 20 000, sõltuvalt ettevõtlus vormist, aga kui ausalt makse maksad, siis teeb see ca 35 000. kui sa teed kuus ca 150 töötundi, siis oleks tunnihind ca 230 eeku, aga, tõenäoliselt sellest 150 tunnist osa aega kulutad sa mitte otseselt klentidele vaid muuks (anallüüsiks, saadad arveid, otsid uusi kliente jne ... võtame siis 150 tunnist 30 maha, järgi jääb 120 tundi. Edasi sinu kulud, telefoni arved, sinu arvuti ja üür, auto ja kütus. Palju see kuus kokku teeb, pead ise arvutama, võtan laias laastus 5000. nüüd saame tunni hinnaks 333 eeku. Edasi arvestame riske, 100% sulle arveid ei maksta, mõni firma pidurdab ja venitab, mõni teine jõuab enne pankrotti minna kui raha näed, kui suur see riski protsent on, näed suht kiirelt ära, aga hetkel masus võtaks ca 20%, mis viib su tunnihinna 400 eeguni. See on lihtsalt näidisarvutus, ise pead oma õiged numbrid sisse panema ...

    ja selle arvutuse puhul et 20k reaalselt teenida pead sa 100% tööga koormatud olema nö. ehk siis see hind pigem läheb ülspoole sõltuvalt tööst ja kliendist.

    09. jaanuar 2010 - 14:58:23 · Otselink

  • Väga õige, friizuurikas.

    Vabakutseliseks hakkamine on päris julge samm ning sellised asjad tuleks enda jaoks eelnevalt läbi arvutada. Usun, et praeguse majanduse ajal oleks vabakutseline hull samm.

    Tean seda omast kogemusest. Olen eelmise aasta algusest vabakuteline ning pigem eeldaks tööle tagasi minekut, aga kuna plaanisin kooli lõpetada, siis pidin selle otsuse tegema. Praegu aga läheks iga hinna eest tööle :)

    09. jaanuar 2010 - 17:12:35 · Otselink

  • Aifs 14 a

    09. jaanuar 2010 - 17:52:31 · Otselink

  • ahaha, viimane post (Y)

    10. jaanuar 2010 - 10:24:55 · Otselink

  • woe 14 a

    klient peaks ikka selja taga olema...

    11. jaanuar 2010 - 09:04:52 · Otselink

  • woe 14 a

    noolega...

    11. jaanuar 2010 - 09:05:12 · Otselink

  • Aifs 14 a

    Tunnistan illustratsiooni kritseldamisel hajameelsust. Parandasin ära!

    11. jaanuar 2010 - 11:20:59 · Otselink