Kõrgharidus

  • verner 14 a

    Kui vajalikuks peate kõrgharidust veebitreialite alal...kui tegutseda põhiliselt Eestis.

    Väljaspool Eestit vist see isegi olulisem kui meil? Freelancereid vist väga ei mõjuta aga just kui kuhugi firmasse kandideerida?

    Või on portfolio põhimõtteliselt kõik mis määrab sinu edu?

    07. oktoober 2009 - 12:44:50 · Otselink

  • m703324 14 a

    mina arvan (ja saan alati peksa selle eest), et põhimõtteliselt jah, et tasemel portfoolio + töökogemus + demonstreeritavad oskused saavad sind igal sedasorti alal igalepoole. oskajaid iseõppinud tüüpe on ka välkamaale kutsutud.

    haridus ei tee kunagi aga paha ja on tunnusmärk sellest et sul süsteemselt põhitõed selged.

    07. oktoober 2009 - 12:57:07 · Otselink

  • tajo 14 a

    ediga nõus.

    niipalju kui minu kogemused on näidanud on kõige tähtsamad ikkagi tehtud tööd. selle järgi saab umbes 5 sekundiga öelda, kas selle disaineriga on mõtet edasi rääkida või mitte. sealt edasi tuleb juba töökogemus ja tööharjumused.

    kusjuures. kunstiline kõrgharidus ehk ei olegi nii oluline. aga kõrgharidus kui selline tuleb kasuks küll - paneb inimese kohe kuidagi teistmoodi mõtlema ja see peegeldub oi kui paljudes asjades.

    07. oktoober 2009 - 13:50:56 · Otselink

  • "aga kõrgharidus kui selline tuleb kasuks küll - paneb inimese kohe kuidagi teistmoodi mõtlema ja see peegeldub oi kui paljudes asjades."

    Täpselt. Tore näha ka piksis, et munninaljad on kadunud kuna see kontinget lõpetas vist kooli? Loota ju võib :)

    Teemasse: Pole veel näinud, et kõrgharidus oleks nõuete seas töökuulutustes, kui räägime välismaistest firmadest. Pigem on see "Kasuks tuleb" all. sest olgem ausalt jälle mingit TTÜ lõpetanud tatti, kes omab ainult teoreetilisi teadmisi palgata ei tahaks ju. :) Paber on vägev aga oskused ja kasumlikkus firmale on 0.

    07. oktoober 2009 - 15:04:04 · Otselink

  • PeZ 14 a

    isegi kui on kõrgharidus nõuetes, siis on juures VÕI 4-5a kogemust. see nagu ütleb kõik :)

    07. oktoober 2009 - 15:20:10 · Otselink

  • Kid† 14 a

    kõrgharidusest on kasu palju olnud, eelkõige just tutvuste ja teadmiste poolest... ba üksinda ei anna eriti midagi... tegelikult on nii, et kuidas ise tunned ja teatud vanuses inimene peaks minu arust lihtsalt õppima... ei maksa mõelda kasti sees :) lisaks on akadeemiline maailm väga erinev tüüpilisest tööturust ja paljud inimesed ei õpi ainult sellepärast, et rohkem teenida...

    07. oktoober 2009 - 16:31:43 · Otselink

  • verner 14 a

    Nojaa...praegu paljudes kuulutustes on nõutav lahtri all isegi mõlemad nii kõrgharidus omandamisel/omandatud kui ka töökogemus 2-x aastat...

    a minu meelest see surnud ring ju...kust peaks võtma töökogemuse kui kõik (või no suur enamus firmadest) tahab juba töökogemusega inimest...

    Praegu ei peagi silmas ainult kujundust/küljendust ja veebiloomist aga just üldisi IT alaseid pakkumisi.

    ise tegelengi praegu just portfolio kokku klopsimisega + omandan ka kõrgharidust.

    Huvi teema vastu tekkis just seoses sellega et nii mõnigi minu tuttav tegeleb veebidisainiga ega oma sealjuures vägevaid diplomeid. Portfellid on kõvad ja tööd tuleb uksest aknast...

    07. oktoober 2009 - 16:42:37 · Otselink

  • Allar 14 a

    töö tegemiseks ei ole paberit vaja, hea töö räägib enda eest, aga mõnel puhul tuleb paberi omamine lihtsalt kasuks. nii lihtne see ongi.

    07. oktoober 2009 - 17:56:21 · Otselink

  • past 14 a

    olen pea kõikide eelkõnelejatega nõus. erialane haridus ei ole oluline, kõrgharidus iseenesest on suureks plussiks nagu tajo ütles. kõige suuremat rolli mängib portfolio, seejärel töökogemus.

    üks väga oluline asi veel kõikidele praegustele ja tulevastele kandideerijatele - sinu cv ja portfolio vormistus, viimistlus ja detailirohkus võib olla olulisem või otsustavam kui selle sisu. võta see aeg, et teed oma cv korda ja kirjuta ka portfolios lahti iga töö puhul see mis oli sinu täpne roll ja tegevus. väga abiks on ka see kui annad teada millal, kellele, miks ja kellega koos sa seda tegid.

    07. oktoober 2009 - 23:50:23 · Otselink

  • tegelikult päris huvitav küsimus. see on umbes nagu kõrgharidus vs kutseharidus - kumba valida? mina ütlen, et praktilistel oskustel on täna tunduvalt rohkem kaalu kui teoreetilisel tarkusel... targutada oskavad kõik (vaadake kasvõi poliitikuid), aga käega tuleb asi ära teha, siis oled kõvamees. seega haridus pole mingi näitaja... teinekord võibolla tuleb kasuks, kuskil, maiteakus, vist...

    08. oktoober 2009 - 12:43:47 · Otselink

  • ant4d† 14 a

    "aga käega tuleb asi ära teha, siis oled kõvamees. seega haridus pole mingi näitaja... teinekord võibolla tuleb kasuks, kuskil, maiteakus, vist..."

    ja... vahel võib-olla mingis mõttetus asjas nagu mõtlemine.

    08. oktoober 2009 - 13:25:12 · Otselink

  • wuzz 14 a

    kõrgharidus ei ole kunagi kahjuks, pigem kasuks. probleem, miks see haridus üldse teemaks on, tuleneb erialase (veebi) hariduse kehvast kvaliteedist ja valikust. kui graafilist disaini, kompositsiooni ja reklaami saab õppida küll siis veebikujunduse eriala on hädapärast kättesaadav kutsekooli tasemel. usability ja interaktsioon on vist täiesti puuduvad valdkonnad. teooria võib selgeks teha mõne raamatu lugemisega kuid praktikas on ikka mitu aastat töökogemust vaja. ettevõtja kes ainult paberi või portfolio järgi otsustab on lihtsalt kogenematu loll - selline asi on olemas nagu prooviaeg.

    08. oktoober 2009 - 13:57:29 · Otselink

  • @ ant4d > su kodukas on erroreid täis, mine mõtle mingi lahendus välja :D

    08. oktoober 2009 - 15:47:22 · Otselink

  • rambo 14 a

    kas see, et haridust nii ebaoluliseks peetakse tuleneb sellest, et veebifirmade juhid, kes disainereid palkavad, ei taha endast paremate paberitega inimesi firmasse? Ja kas on nii, et meil ei pea veebidisainer suutma ise originaaldisaini luua, keegi isegi ei eelda seda, piisab sellest kui ta suudab järele aimata mujal maailmas kõrgelt hinnatud töid ning ei pea tegelikult midagi täiesti uut looma, vaid jääb siiski justkui käsitöölise tasemele, kes asju valmistab? Kliendile muidugi müüakse toodet ikkagi originaaldisaini pähe. Sellise töö juures polegi vaja kõrgharidust. Kui see nii ei ole, siis tooge näiteid.

    08. oktoober 2009 - 15:52:45 · Otselink

  • Väide:

    seni kuni koolis veebidisaini õppida ei saa, seni ei muutu kõrgharidus selles valdkonnas ka kohustuslikuks.

    08. oktoober 2009 - 16:03:16 · Otselink

  • Miks ei saa koolis õppida? Eesti pole terve maailm ju.

    Eestis võiks keegi sellege tegelema hakata küll. Turgu justkui oleks. Eriti, kui teha ka inglise keelne ja kaugõpe.

    Vaadates millised teamdised kaasajal veebidisaineril oleam peavad siis saak ilusa õppekava kokku ju küll :)

    08. oktoober 2009 - 17:38:23 · Otselink

  • Võiks ja peaks, rong vist aga ammu läinud.

    Teine asi veel, et eksole, palju meil neid inimesi oleks, kes õppejõududeks sobiks ja seda patriotismist vmv teeks (ega mingit suurt raha ju ei maksta) ja magister + mehi kes asjaga päriselt kursis mei just ülearu palju pole ...

    08. oktoober 2009 - 18:15:47 · Otselink

  • Jah, ega selles valdkonnas on ikka vana hea reegel "töö kiidab tegijat"
    Eks see veebiteema on rohkem iseõppijate valdkond.

    09. oktoober 2009 - 12:52:07 · Otselink

  • sellepärast seda nii sitasti tehaksegi

    09. oktoober 2009 - 13:20:19 · Otselink

  • kusjuures siit koorub varsti Eesti uue Nokia idee... Eesti esimene VEEBIDISAINI KOLLEDZ?! Kuidas kõlab? Päris hästi ju... või mingi EESTI UUE MEEDIA ÜLIKOOL. Pixeli peerud lektoriteks, mina muidugi koolijuhiks ja teised kõik õplasteks. Ja õpetatakse ilusat puhast veebidisaini, mitte mingit keerulist e-turundust või blogide konfimist, veel vähem sotsvõrkudega seonduvat - see jäägu e-turunduse spetside pärusmaaks. Toores disain ja korralik kood + flash muidugi :P

    09. oktoober 2009 - 13:41:47 · Otselink

  • kass 14 a

    Sa võid õpetada veebidisaini tegema (a'la adobe tooteid kasutama õpetada) aga kas seda nn mõttelendu/inspiratsiooni ka võimalik õpetada/õppida on? Mingil määral kindlasti aga usun, et seda on osadele ikka kõvasti rohkem antud kui teistele...

    Ehk ma võin ju osata programme kasutada kuid uudset/lahedat/ilusat disaini ma ise kahjuks ikka välja ei mõtle :P

    09. oktoober 2009 - 14:13:26 · Otselink

  • paries 14 a

    no kodulehekülg ei pea olema niivõrd uudne/lahe/ilus kui võrd kasutajasõbralik ja arusaadav :) Lihtsalt informatsiooniks :p Kõrgharidus laiendab silmaringi ja see tuleb ainult kasuks.

    Valimised on selline aeg, mil saab hea ülevaate rahva üldisest haridustasemest...

    09. oktoober 2009 - 14:50:04 · Otselink

  • kasutajasõbralikkus ja arusaadavus sõltuvad väga palju sisust, aga nagu me kõik teame, ei suuda turundusinimesed korralikku contenti tihti genereerida, seega jääbki vaid üle välimusele keskenduda, et õudne sisu kenam tunduks :P Ega si*ast saia vist ei tee... mõnikord teeb, aga jõukamale kliendile tasub alati copywriterit soovitada.

    09. oktoober 2009 - 15:06:50 · Otselink

  • kass 14 a

    Ma mõtlesin just seda, et kui on näiteks inimene, kes tunneb hästi Adobe tooteid ja oskab asju teha kuid tema ainus miinus on see, et tema ilumeel võimaldab kollast teksti valgele taustale "disainida"...

    09. oktoober 2009 - 15:08:59 · Otselink

  • lihtne, sellised inimesed hakkavad reeglina loovjuhiks :P peaasi, et suudad ära põhjendada, miks sa kollase teksti valgele taustale tegid.

    09. oktoober 2009 - 15:10:17 · Otselink

  • paries 14 a

    :D

    09. oktoober 2009 - 15:27:41 · Otselink

  • No aga siis oleks hoopis asjalikum ju näiteks "interneti turunduse" eriala.

    a'la alustaks copy'st SEOst ja lõpetaks siis värviteooriate, kasutajaliideste jms muude lahedate asjadega.

    Ehk siis selline kokk-kondiiter-günekoloog asjapulk tuleks õppurist.

    Seljuhul okes inimene igal alal piisavalt pädev ja mõnel alal siis ka võimaluse korral andekas..

    09. oktoober 2009 - 17:21:53 · Otselink

  • wuzz 14 a

    ja siis kui õppekava on valmis ja kinnitatud on see juba lootusetult aegunud

    09. oktoober 2009 - 18:18:32 · Otselink

  • just kaks asja, mis võiks siin maamunal teisiti olla:

    1) üks universaalne brauser võiks olla
    2) interneti jms areng võiks 100x aeglasem olla :P

    09. oktoober 2009 - 23:16:07 · Otselink

  • verner 14 a

    ma arvangi et see võib olla üks põhjus miks Eestis veebidisaini alast kõrgharidust ei anta, et õppejõud ise peaksid olema suuremad õpilased kui tudengid

    10. oktoober 2009 - 00:34:16 · Otselink

  • No nii on see paljude aladega ju, ikka tehakse. Mujal maailmas ju esineb selline nähtus nagu veebidisaini alane kürgharidus :) Kas neis riikides siis ei pea olema õpetajad õpilaste rollis..?

    Mis tasemel EKA graafiline disain on? Tuleb ikka paberist Sipsikuid rebida, või on asi paranenud ja jagatakse reaalselt kasulikke teadmisi?

    12. oktoober 2009 - 16:04:13 · Otselink

  • 22. oktoober 2009 - 16:54:41 · Otselink

  • Kustutatud 14 a

    Mina arvan, et kõrgharidus on oluline, et silmaringi avardada. Hea teooria, on, et teadmised on nagu mull inimese ümber - kui teadmised kasvavad, siis paisub ka mull. Mida suurem on mull, seda rohkem on tal kokkupuutepunkte maailmaga. Avatud maailmavaade on minuarust üks hea disaini/idee aluseid.

    Teine aspekt on muidugi kogemus ja teostus. Kui silmaring on avatud ja ideed lendavad, siis tihtipeale tuleb ette bärjäär tehnilise lahenduse suhtes. Samas jälle on vahepeal/harva õnneks ideed niivõrd kõvad, et teostus ei mängigi nii suurt rolli, kasvõi paberile ja käsitsi. Samas selliseid graafilise disani lahendusi, kus on kõvasti effektidega möllatud ja visuaalselt vinget asja tehtud kellegi teise ideede baasil on sitaks ja see on kurb.

    Ma arvan, et mõtestatud disain ja avatud silmaring (vahet pole mis valdkonnas) on võtmesõnad.

    22. oktoober 2009 - 21:30:37 · Otselink

  • Taimar 14 a

    Sipsikutest on asi kaugel, peamiselt asjalik, püütakse panna inimesed mõtlema. Graafilises just palju workshoppe, saab näha, mida välismaal tehakse. Natuke vaheldust siinsele hollandi disaini lembusele. :)

    Kahjuks teeb õppejõudude puudus seda, et tudengitest saavad üleöö õppejõud ja nende tase on nagu te ette võite kujutada.

    23. oktoober 2009 - 00:36:18 · Otselink