vaikus enne tormi?

  • lemps 5 a

    Kuidagi rahulikuks on siin jäänud :) Ei tea kas pole enam rabavaid teemasid, või jääme lihtsalt vanemaks? Peaks mingi erutava teema ülesse rabama tundub. On kellelgi? Näiteks mingi riigihange vms :)

    23. veebruar 2019 - 14:37:38 · Otselink

    4

    • Ei teagi, me loobusime kutsest. Eks peagi ole vast näha mis suunda see liikus.

    • aa, jälle uus hange seal :)

    Loe kõiki

  • kogu veeb on valmis enam ei ole midagi teha , tuleb hakata 3d threadis osalema

    25. veebruar 2019 - 00:58:16 · Otselink

  • kaups 5 a

    Internet sai otsa.

    25. veebruar 2019 - 09:34:35 · Otselink

  • Üks teema mida lahata - mismoodi küsida agentuuridelt hinnapakkumist veebilehele? Mitu klienti on viimasel ajal virisenud, et vastuseid lihtsalt ei saa. Ka mitte seda "sa oled liiga igav-vaene me ei viitsi tegeleda". Kas on mingi parool vms? :)

    25. veebruar 2019 - 12:56:59 · Otselink

  • lemps 5 a

    Selle hinnaküsimise, briifi, kuidas iganes seda nimetada teemas, paneme varsti kokku ühe ürituste/koolituste sarja. Eks see aeglane harimine ole, aga eks muutub aina paremaks olukord. Reaalsus ikka on see et ülesanne selgineb alles peale kohtumisi. Aga miks ei reageerita, see on ilmselt teine teema. Pigem viisakuse küsimus :)

    28. veebruar 2019 - 18:26:24 · Otselink

  • Ma saan täiesti aru vajalikkusest esitada küsimusi aga paar tükki selles imedokumendis on ikka suhteliselt naeruväärsed, nt projekti eelarve. Esmakordselt tellijalt, või kelleletki, kes pole aastaid tellinud on seda ju ometigi imeraske täita. Kuidas peaks "mees tänavalt" umbkaudugi teadma, mis hind ja töömaht võib olla ühel kodulehel? Jaburus kuubis ju. Hindab siis oma tegevusala järgi, et noh, äkki poisid teevad kuuga ära ja me küsiks nt kraavi kaevamise eest kuus sotti, ütleme siis et kuus sotti või?

    Mittevastamine tõepoolest hämmastab, kuna kõnealused igati hipid kollektiivid on lisanud oma lehtedele sellise laheda "pane siia oma epost ja mure, võtame ühendust" kastikese, ei sõnagi briifist ega eelarvest jms - mis selle funktsioon siis ometigi on? :) Aru ma ei mõista.

    Aga olgu, ei oldud huvitatud siis las olla, projekt läks töösse ja teostaja on hoopis Rootsist. Imekombel polnud neil mingit muret teha üks pooletunnine skype kõne ja sealt edasi olid paigas nii eelarved kui järgmised sammud.

    02. märts 2019 - 19:28:32 · Otselink

    1

    • Olen nõus, et eelarve küsimine on imelik. Samas päringud: "Soovin ettevõttele kodulehete" on ajaraisk. Vähemalt nii palju aega võiks leida, et mainida valdkonda, mis probleemi üritatakse lahendada vms

    Loe kõiki

  • Kustutatud 5 a

    Hinnapakkumisi küsides on hea, kui sa ise paned kaasa vajamineva lisainfo. Veebilehele hinnapakkumist küsides siis kirjeldad oma nägemust lehest, kas tegu on lihtsalt kodulehega, e-poega. Mis funktsioone näed, et seal võiks olla. Heal juhul linkida näiteid mõnes teisest e-poest või panna kokku visioonboard vms. Mida rohkem infot ise jagad ja oskad öelda, seda kergem ja mõnusam on ka teisel poolel hinnapakkumist koostada.

    Eelarvet küsitakse igal pool palju, ise sellega kokku puutunud reklaamivaldkonnas. Üsna ebameeldiv jah, sest selle kui palju ma olen nõus välja käima, otsustan ma ju siiski pakkumiste põhjal. Kui ma ütlen eelarve, siis võib mulle minu pakutud summa eest pigem vähem toodet müüa, kui tegelikult väärt oleks.

    04. märts 2019 - 12:03:18 · Otselink

    1

    • Endale meeldiks, kui võetakse otse ühendust, et minna edasi konkreetsete sammudega. Selline masspostitusena välja saadetuna tunduv "hinnapäring" ei tekita kahjuks alati motivatsiooni sellele vastata.

    Loe kõiki

  • Novot, huvitav. Kohe ausalt öeldas päris põnev teema, kunagi veebimaastikul tegutsedes ei pidanud küll vajalikuks üheltki kliendilt paberite nõudmist :)

    Toome siis paraleeli teise taolise teenusega - tahan maja ehitada. Otsin arhitekti, loomulikult esimene kontakt ei saa olemas koos hunniku visandite, "need majad meeldivad mulle" galeriide jms viguritega. Samuti ei ole mul kliendina õrna aimu mida vastav teenus maksta võiks. Küll aga on asi hoopis teine, kui hakkan arhitekti jooniste järgi enale maja ehitaajt otsima, seljuhul on mul olemas kõik materjalid, et lasta koostada detailne hinnapäring.

    Tundub, et eesti veebimehed on siis ehitajad, pigem, kui arhitektid. Kahju :)

    04. märts 2019 - 16:04:00 · Otselink

  • Robert 5 a

    Paneks ennast tellija positsioonile? Ütleme, et sul on 5000€. See on hästi palju raha mingis maailmas endiselt. 10 kuu palk võibolla. Siis sa näed seda hinnakirja ja mõtled, et sa võibolla saadki.

    Siis lähed mingisse päris agentuuri, saad pakkumise hoopis 10k või 20k. Hästi palju raha. Aga sa ei saa väga midagi aru. Kuidas sa võtad julguse kokku ja hakkadki ostma 10k või 20k maksvat toodet, millest sa mitte midagi ei tea? Sa isegi ei tea, kuidas seda tehakse, ostetakse või hinnastatakse, missugused üldse on võimalused. Sa ei tea üldse, kuidas koduleht töötabki rohkem kui Facebook. Kuidas alustad? Kuidas olla kindel, et sa ei osta üldse valet asja?

    Ma seda omaniku järelvalve küsimust olen siin ka varem maininud ja osad vist isegi teevad. Aga jah, 5000€ eelarve puhul seda ilmselt ei telli.

    04. märts 2019 - 17:34:34 · Otselink

    1

    • ettevõte kus ei ole natukenegi pädevat inimest veebi tellima ilmselt ka ei vaja üle 5k maksvat veebi. kui aga on turundaja olemas küll siis oskab ka tellida. ärge nüüd päris lolli ka mängige.

    Loe kõiki

  • Viimased 3 aastat olen rääkinud, et kliendi kallid kui te ei oska - siis palgake projektipõhiselt konsultant. Tema teeb ka teie poolse sisendi korda ja selgitab välja mida teil üldse vaja on. Lisaks teostab kliendipoolset järelvalvet. Ärge pange veebe ja rakendusi tellima enda inimesi kelle põhitöö see pole ja kes sellisest tööst ka ei huvitu. Sellest ei võida ei tellija ega ka tegija.

    05. märts 2019 - 10:50:28 · Otselink

    3

    • Nõus. Kust saaks äritarkvara (ladu-müük-raamatupidamine) või e-kaubanduse entry konsultante saab?

    • +1

    Loe kõiki

  • lemps 5 a

    tänapäeval on väga käepärast lahendused ise veeb teha, väga lihtsate vahenditega. wix, voog, shopify jne. Kui kliendil see esimene kokkupuude veebis toodete või teenuse müügiga, ja raha napib, siis ma pigem soovitan neil see rada enne läbida. Teha ise, katsedada, vaadata mis toimib mis mitte. Peale seda oluliselt efektiivsem juba korralik asi püsti panna või siis saadud kogemuse pealt midagi muud teha.

    06. märts 2019 - 16:06:30 · Otselink

    4

    • Lempsi jutt on ka õige ja oma iva olemas. KUID niipalju kui ma olen inimesi ja kliente jälginud - nad tahvad osta "mugavust". Nad ei viitsi isegi selle Voog'iga jamada. :)

    • @robert - kõigi maailma asjadega ei saa ega peagi kursis olema. veeb ei ole kogu elu päris paljude inimeste jaoks su ümber :)

    Loe kõiki

  • Rähn 5 a

    +1 @lemps
    Kui ma ise mitu aastat tagasi oma e-poekese tegin pea-aegu null-kroonise veebieelarvega, toimisin täpselt nii. Toona tundus prestashop kõige sobivam. Netist kusagilt tasuta templiit peale ja läks laivi. Pisut muutisn cms-i nii palju või vähe kui ma oskasin/käigu pealt õppisin ja photoshopis keerasin värve ja muutsin backgroundi mustreid : D jne ja pmst toimis. Mõne aja pärast sai klientide tagasiside järgi tehtud uus kujundus (ikka templiit) + pangamoodulid + google analytics ja muud moodulid külge poogitud. Sait toimis märgatavalt paremini järgmised aastad. Kui oleks mahti olnud asjaga edasi tegeleda, siis kolmanda kujunduse ja veebi oleksin tellinud juba mõnest firmast. Palju kompaktsema, oleks toonud tooted veel rohkem esiplaanile, tugevam CTA ja ekstreemselt lakooniline ostukorv->checkout. Oleks pisut julgemalt eksperimenteerinud arvesse võttes taustal jooksnud statistikat ja klientide tagasisidet. Hands-on kogemus on (häda)vajalik. Enne seda kogemust ei oleks osanud nii täpselt kirjeldada, mida mul üleüldse vaja oleks. Ja see kogemus andis tunda, et kontrollin oma ettevõtmist juure tasandilt.

    06. märts 2019 - 17:43:22 · Otselink

  • Lempsi ja Rähni jutt on ka õige. Aga te räägite eranditest ja väiksematest veebidest. Erand kinnitab reeglit. Neid äri omanikke kellel on hea silm detailidele, korralik disainiline tunnetus - neid on niiii niiiii vähe. Ülejäänud kliendid kõik tahvad osta mugavusteenust. Ta tahab oma puust asju edasi nikerdada ja neid veebis müüa. Ta ei taha veeta aega veebilehe konfigureerimisele Voog'is või Wixis või Squarespaces. Ja isegi kui ta teeb mingi lehe valmis omal valikul võetud platvormil - siis komponentide paigutus ja puuduliku sisuga tekstid ja disainiline käkerdus töötab ainult tema kahjuks.

    EDIT: Ma näen seda, et kui sa tahad kliendi veebi oma portfoliosse panna siis pead isegi copywrite oma mureks võtma ja sisu normaalselt toimetama. Aastal 2019 oleme pigem sellises punktis enamikuga.

    07. märts 2019 - 10:24:23 · Otselink

  • "EDIT: Ma näen seda, et kui sa tahad kliendi veebi oma portfoliosse panna siis pead isegi copywrite oma mureks võtma ja sisu normaalselt toimetama. Aastal 2019 oleme pigem sellises punktis enamikuga."

    + lisaksks fakt, et kaks kolmandikku CMSi peale tellitud lahendustest hallatakse lõppkokkuvõtes ikka tegija poolt, mitte tellija poolt. Vahva on see maailm.

    Kui kunagi sai tellitud ühest koahst kogu muusika, ehk disain, tehniline lahendus, sisuloome jms, hetkel vist on väga killustunud see ärk, et disainib üks, arendab teine ja sisu luuakse üldse pagan teab kus? Kas nö täisteenus agentuure enam polegi?

    07. märts 2019 - 16:09:20 · Otselink

    1

    • Unustasid lisada oma nimekirja veel SEO, SMO. Pane need kõik komponedid ritta ja mõtle korra, mida see tähendab. Kas sellise masina kohta on asjakohane öelda "agentuur"?

    Loe kõiki

  • no mis te pläkutate tehke oma portfolio ise neid lahedaid saite täis :) lihtsam on Indiast tellida

    07. märts 2019 - 16:37:12 · Otselink

    1

    • meilt on paar india firmat hoopis veebe tellinud :)

    Loe kõiki

  • Robert 5 a

    Oskab keegi soovitada ettevõtet, kellega võiks orienteeruva hinna teadasaamise eesmärgil rääkida tellimiskeskkonna tegemisest?

    Näiteks, et ma saaks täita mingi briifi põhja/tabeli (palju kliente, tooteid, tootegruppe, hindu jne) ja siis keegi ütleks, et kas selle tegemise hind on 50-75 tuhat või 150-200 tuhat.

    14. märts 2019 - 12:23:37 · Otselink

    2

    • Mis su probleem üldse on? Alustaks sellest. Pane kirja olukord, probleemid ja eesmärgid. Selle põhjal saab juba paremini mõelda, palju eesmärkideni jõudmine võiks aega võtta. Sellest tekibki hind.

    • kirjuta aldar@acty.ee

    Loe kõiki

  • tfk 5 a

    Kuidas sa tasud sellele kes hinna ütleks? Suurem osa eestlasi on kitsid ja ei taha konsultatsiooni eest maksta.
    Ma olen tuttavatel olnud konsuldandiks tehnilistele projektidele. Tavaliselt see ei ole nii lihtne, et öelda hind. Sageli tuleb ka mingi plaan välja pakkuda, et kulutatud raha oleks võimalikult effektiivne. Büroo on nõus kõike tegema ja nii palju kui võimalik raha küsima.

    14. märts 2019 - 18:53:11 · Otselink

    1

    • Mõtetega nõus! Maksaks konsultatsiooni eest vastavalt hinnakirjale nagu kõikide muude asjade eest. Seega enne hinnapakkumise saamist tuleks küsida hinnapakkumine ka hinnapakkumisele endale :)

    Loe kõiki