pdf-il värvid tuhmid?

  • olen alles algaja ja seega küsimus kui illuka faili teen pdf-iks, miks värvid muutuvad tihti palju tuhmimaks kui tglt on, kas trükk tuleb ka siis samade värvidega kui pdf, oskaks keegi soovitada kas asja saaks kuidagi parandada?
    tänud ette!

    29. september 2008 - 15:18:57 · Otselink

  • no siin on tegu ilmselgelt värvide muutumisega RGB'st CMYKiks. Esiteks muuda illukal väviruum CMYK'iks, siis palun vaata millist joboptionsit kasutad distillimisel PDF'iks (või äkki salvestad PDF'iks?)
    Aga sellest hoolimata igaljuhul CMYK trükituna paberile ei sarnane kuigivõrd sellega mida sa näed ekraanil RGB poolt kiiratavana. See on lihtsalt põhimõtteline erinevus.
    Kui tegu on spotvärvidega mis muutuvad palju siis on teine asi ja abiks värvilehvikud värvide usutavaks keeramisel.

    29. september 2008 - 17:48:35 · Otselink

  • enne kui hakkad trykkaleid kiusama loe see läbi

    30. september 2008 - 10:25:46 · Otselink

  • põhimõtteline erinevus?

    30. september 2008 - 10:28:18 · Otselink

  • doc. color mode näitab et on cmyk, või mille alt ma peaksin vaatama, et ikka cmyk oleks? kahjuks ei kõigi terminitega tuttav, mis on distillimine, mida peaksin arvesse võtma kui faili salvestan pdfiks?

    30. september 2008 - 14:17:28 · Otselink

  • "enne kui hakkad trykkaleid kiusama loe see läbi "

    30. september 2008 - 14:28:42 · Otselink

  • Põhimõtteline erinevus seisneb selles et RGB on kiiratav valgus, sest isegi kui sul arvutis kõik värviprofiilid paigas ja monitor kalibreeritud, siis CMYK simuleeritakse arvuti poolt ikkagi RGB värvidena. CMYK segatakse optiliselt paberil ja midagi ei kiirata
    Marvetaarium on algajal alustuseks siiski liiga raske lugeda, kui terminitest ei jaga ja kogemust pole.
    soovitan alustuseks wikipediasse sisse toksida näiteks cmyk ja sealt alustada.

    Kui color mode on cmyk siis järelikult on cmyk. Kui kasutad cs'i täies ulatuses siis saad adobe bridge nimelisest programmist sünkroniseerida kõigi cs'i kuuluvate programmide värviprofiile - et ei tekiks nendevahelisi konflikte (ehk värvide muundumisi)

    Distillimine on faili printimine PDF'iks Acrobat Distilleri abil. Kuulub Adobe Acrobati juurde. CS sisaldab ka oma PDF'i generaatorit mis lubab salvestada PDF'iks aga ma pole seda kunagi usaldanud (ei tea miks) kui tegu lõpp PDF'i genereerimisega

    30. september 2008 - 14:42:14 · Otselink

  • aitäh issandjumal, sain jälle targemaks! vaatasin mul on olemas adobe bridge aga viitsid sa juhendada kuidas seal saan värvid sünkroniseerida.

    ja mina jällegi teen kogu aeg illukas pdf-iks,(ju siis ellepärast ka udused värvid) aga mind huvitab väga acrobat distiller, kui mul on acrobat, kas siis peaks ka distiller olema või?
    ja kuidas seal see pdf-iks tegemine täpsemalt käib?

    30. september 2008 - 15:19:04 · Otselink

  • .... ja kuidas seal see pdf-iks tegemine täpsemalt käib?

    file->print->printer=adobe pdf (on kiire ja lihtne võimalus, aga seal on ka hunnik seadeid, mis tuleks paika panna) Alati kiika ka summary läbi enne kui pdf'i prindid.

    30. september 2008 - 15:43:08 · Otselink

  • ma ei tea mis CS'i sa kasutad (mul on CS2) ja kas PC (kui sa PC'd kasutad) peal nupud kuskil järsku mujal asuvad aga üldiselt leia selline koht - Edit- CS color settings ja siis näiteks Europe prepress.

    Distillerit sa eraldi näppima ei peagi kui sa muidugi joboptionseid ei taha sinna lisada aga põhimõtteliselt kui sul illukas fail valmis siis vajuta hoopis print ja vali printeriks (sõltub mis acrobat sul on) kas Adobe PDF 7, või 8, seejärel kui oled kõik lõikemärgid ja muu mudru ära märkinud vali PDF settingute alt joboptions (nende kohta võid lugeda marvetaaraiumist) ma olen neid ise muutnud endal ja lisanud ja palju sõltub nüüd ka trükikojast kelle jaoks sa seda PDFi teed. Kasuta näiteks PDFX1a 2001 (võid ka trükikojast küsida pdfi seadistusi).

    Kõige lõpuks või tegelikult alguseks muidugi jälgi et kõik pildid, mida kasutad oleks samuti CMYKiks tehtud

    Aga tegelikult palju suurem tõenäosus õnnestumiseks on asi endale selgeks teha ja/või kodustada endale näiteks üks trükikojas töötav asjalik prepressi vend, kes teemat valdab ja noh loomulikult trükikojast tulnud rasket raha maksnud perseläind asjad motiveerivad ka päris palju :)

    30. september 2008 - 15:51:59 · Otselink

  • PeZ 15 a

    trallala veel parem kui Euroscale oleks kasutada igalpool ECI ISO Coated 300% profiili ja seda PDF1Xad ka natuke mudida, et kui profiili pole, siis ta viskaks US Web Coatedi asemel kõigele ISO Coatedi :)

    Euroscale sobib ka, aga defauldis võib liiga paksult värvi jätta ja kui converdid, siis alatoon jääb natuke sinakam ala sRGB vs Adobe RGB. Aga Euroscale defauldiks ja PDF1Xa'ga distillitud pdf on juba suureks edasiminekuks :)

    30. september 2008 - 15:56:50 · Otselink

  • PeZ 15 a

    Also CS3s on trükkuva pdfi tegemine Save asi abil ka oluliselt kindlam kui eelmistes versioonides, lihtsalt pead valima PDF1xa. Kui just väga keeruline vektor pole, olen ise viimasel ajal seda kasutanud ja pole probleeme olnud.

    30. september 2008 - 15:58:07 · Otselink

  • tänud taas rohke info eest!
    proovisin siis võtta print aga printeriks sai valida mul aint printeri, adobe postscript file, cutepdfwriter-kas siis see viimane, adobe pdf mul valikus polnd millegi pärast ja mida ma ppd all peaksin valima ja sellist kohta ma ka ei leidnud kus oleks saanud pdfx1a 2001 valida, muidu kui ma ennem olen lihtsalt pdf -ks teind siis olen ka selle pdfx1a 2001 valnid aga ikka muudab värve tuhmimaks

    01. oktoober 2008 - 11:57:31 · Otselink

  • ahjaa illukas mul cs2 aga photoshop vana 7, äkki selles ka probleem kui vanem photoshop?

    01. oktoober 2008 - 11:58:57 · Otselink

  • PeZ 15 a

    noh, siis teedki postscript file, siis avad selle distilleris kus saad valida PDF1xa

    programmide vanadus siin väga rolli ei mängi, uuemates natuke lihtsustatud ainult.

    01. oktoober 2008 - 12:05:22 · Otselink

  • mul ikka ei õnnestu:(
    kui ka valin postscript, siis mis ma ppd alla pean valima?
    ja kui lõpus tahan save siis pole valikutki et pdf iks teha,
    ma ei leia kuskilt kohta kust saaks acrobat readeri valida?

    06. oktoober 2008 - 15:21:42 · Otselink

  • PeZ 15 a

    adobe pdf valid ppdks, siis salvestabki .ps faili, mille avad distilleriga.

    06. oktoober 2008 - 15:29:09 · Otselink

  • ma küll üritasin adobe readerit valida ppd, kuid arvuti ütleb et on invalid or corrupted, imelik, miks mul küll seee ei õnnestu

    06. oktoober 2008 - 15:46:49 · Otselink

  • PeZ 15 a

    on sul üldse Acrobat Pro installitud?

    06. oktoober 2008 - 15:49:45 · Otselink